Madeleine Vionnet

Har ni varit och tittat på Nordiska museet och dess utställning som de har tillsammans med NK:s franska damskrädderi? Där finns de mest fantastiska klänningarna i ett hantverk som sällan syns idag. Jag stannade till på vägen efter att ha följt med min syster till Sundsvall då hon skulle köpa en lägenhet i ett fantastiskt trähus, läs mer här om Sundsvalls bostadsobjekt. Det är en lång resa mellan Sundsvall och Malmö så en övernattning i Stockholm blev perfekt. På utställningen fanns en så underbar svart klänning med ett slags spindelväv som kändes så modern. Det visade sig att det var en kopia som det franska damskrädderiet sydde upp efter en förlaga av den franska modedesignern Madeleine Vionnet. Hon är ganska okänd i Sverige men det var kvinnan som uppfann snedskärningen. Hon föddes i Frankrike 1876 och hade ett lite annorlunda sätt att arbeta för hon arbetade direkt på dockan. Som många andra kvinnliga designers på den här tiden så slopade hon korsetten vilket då ansågs djärvt. Flera av dåtidens stora stjärnor bar hennes kläder bland annat Greta Garbo, Katharine Hepburn och Marlene Dietrich.

Kvinnligt mode i stil från 1920-talet

Leave a Reply

Your email address will not be published.